Má opravdu smysl investovat do UV oblečení pro děti?

Je to jenom drahý módní výstřelek, tahání peněz z vaší kapsy nebo důležitá součást dětského šatníku? Řeknete si, vždyť my jsme běhali v dětství u vody nahatí a taky se nám nic nestalo. Dneska se s tím nadělá… No většinou se nestalo, ale ne vždycky a mnozí si právě v dětství „zadělali“ na budoucí problémy.

Vědecké poznání značně pokročilo a dnes už víme, že sluneční paprsky obsahují škodlivé UV záření, které může způsobit kožní problémy a v nejhorším případě i zhoubný nádor kůže. Za slunečních dnů, je tedy třeba namazat obnažené části těla krémem s ochranným faktorem.

Oblečení s UV ochranným faktorem se vyrábí zejména pro děti, protože dětská pokožka je mnohem zranitelnější než u dospělých. Má méně tuku a má i tenčí rohovinovou bariéru. Při spálení sice většinou rychle regeneruje, ale genetická informace může být nenávratně poškozena, a to zvyšuje pravděpodobnost budoucích problémů. Opalovací krémy před UV zářením chrání sice spolehlivě, ne každá dětská citlivá pokožka je snese bez problémů, zvláště maminky atopiků by mohly vyprávět. Děti do 6 ti měsíců by se podle pediatrů neměly mazat vůbec. Kvalitní a k pokožce šetrné krémy jsou navíc dost drahé. Při koupání se smývají a je třeba dítě mazat znovu a znovu. To je pro děti dost otravné a opět to zvyšuje finanční náročnost. Zkuste si spočítat, kolik jste utratili přes léto, zvlášť pokud jste jeli třeba na dovolenou k moři, za kvalitní UV krémy. Pak už vám možná investice do UV oblečení nebude připadat zdaleka tak velká.

Oblečení s ochranným UV faktorem tedy oblečení, které prošlo testy dle mezinárodně uznávaných norem, představuje jednorázovou investici. Na UV oblečení hledejte vždy informaci, jaký má ochranný faktor. Značení je stejné jako u krémů např. UPF 50+ / ultraviolet protection factor /. Číslo UPF prozrazuje, jaká část UV záření přes oděv pronikne. Například faktor 50 propustí pouze jednu padesátinu záření, tedy dvě procenta. Tím pádem kůže pod ním zčervená za 50krát delší dobu, než by zčervenala bez této ochrany. UPF 50+ pohlcuje až 98 % slunečního záření. Obyčejné bílé bavlněné tričko má UPF asi 7.

Rodiče si někdy mylně představují, že UV faktor oblečení je vytvořen jakýmsi chemickým postřikem či jinou povrchovou úpravou oblečení a obávají se, že se častým praním naruší. Je také obecně známé, že tmavé látky propouštějí méně záření, ale zase se zahřívají více na slunci a propustnost záření se zvyšuje i namočením látky. Vývojem se proto došlo k materiálům, které i když jsou světlé a mokré, přesto dokonale chrání. UV ochrana není dána povrchovou úpravou ale použitým materiálem, a to hlavně hustotou tkaní a snížením pórovitosti. Ovšem zvyšováním hustoty tkaní látky se zvyšuje i gramáž/váha látky, a proto se nyní pracuje především s umělými vlákny /polyester/, která jsou lehká.

Když už se rozhodnete do UV oblečení investovat, raději upřednostněte značkové/certifikované výrobky, u nichž je jistota, že skutečně poskytují slíbenou ochranu. V oblasti dětského UV oblečení vyniká například finská firma Reima, německá značka Lassige, švédský Didriksons nebo dánská značka Color Kids. S UV filtrem můžete koupit jak trička, plavky, kloboučky a čepičky ale i další oblečení na celodenní nošení. Nezapomínejte také na zrak dětí a pořiďte jim i kvalitní sluneční brýle. Péče o UV oblečení je snadná. Jedná se o rychleschnoucí materiály. Oblečení stačí přemáchnout ve vlažné vodě a nechat volně uschnout.

I když zvolíte kvalitní UV oblečení, nevystavujete malé děti slunečnímu svitu v poledních hodinách a nezapomeňte na dostatek pití. Široký sortiment dětského oblečení výše uvedených značek naleznete v našem obchodě outdoorbaby.cz Pokud jste nenašli odpověď na nějakou vaši otázku, neváhejte se nás zeptat!