Jak dětem správně vybrat sluneční brýle?

Jak vybrat dětem sluneční brýle?

Zvažte, čím ochráníte zrak vašeho děťátka před škodlivým UV zářením ze slunce. Porovnávejte a vybírejte důkladně, a hlavně podle funkčnosti. My jsme ty nej už našli – Kietla brýle. Top optika, maximálně pohodlné, prakticky nezlomitelné, s patentovaným zigzag klouby bez nebezpečných pantů, francouzský design a velký výběr barev.

UV filtr

100% UV filtr (resp. 100% UVA + UVB) nebo UV400, to jsou značky, které hovoří o tom, že brýle filtrují celou vlnovou délku ultrafialového světla a to je velmi důležité. Nespokojte se s nižším číslem.

Hledejte na produktu nebo jeho obalu uvedeno jedno z těchto čísel.

100% UV filtr (100% UVA + UVB) = filtr odfiltruje 100% UV záření = 100% ochrana

UV400 = filtr odfiltruje UV záření až do délky 400 nm (nanometrů), což celé spektrum UV záření = 100% ochrana

Obě označení jsou rovnocenné a znamenají totéž.

Je tu ještě jedno označení, které obvykle mate rodiče a zaměňují si ho s filtrem, a to je kategorie skel. Kategorie skel však nevypovídá o ochraně před UV zářením. Je to jen stupeň ztmavení skel od 0 (čirá skla) po 4 (nejtmavší skla) a je jen prostředkem komfortu, UV záření nefiltruje. Čím tmavší sklo, tím méně naše oči reagují na světlo zúžením zorniček a mrkáním. Pro děti se doporučuje kategorie 3 resp. kategorie 4. nejtmavší kategorie 4 je primárně určena do velmi slunečných podmínek jako jsou hory, či moře. Při běžném používání může být při přechodu do stínu, nebo méně osvětleného prostoru příliš tmavá a nekomfortní, oku trvá déle, než se tomu přizpůsobí. Proto se např. nedoporučuje dospělým na řízení.

CE značka

Sluneční brýle patří mezi zboží, které při uvedení na trh musí být ve shodě s požadavky EU na bezpečnost a zdraví spotřebitele. Značka CE na produktu, resp. jeho obalu to potvrzuje. Pozor při nákupu slunečních brýlí z e-shopů třetích zemí mimo EU, kde EU nemá dopad na regulování a kontrolování tohoto označení a značka CE bývá často zneužívána. Proto nákup slunečních brýlí od prodejců mimo EU nedoporučujeme.

Materiál skel

Dnes se standardně na výrobu slunečních brýlí používají 2 materiály - akrylát a polykarbonát. Polykarbonátová skla mají velmi vysokou odolnost vůči poškrábání a rozbití a v kvalitě jednoznačně vyhrávají nad akrylátovými skly. Problém je, že mnozí výrobci toto složení na produktech, či jejich obalech nebo popisech neuvádějí. V případě, že se neumíte dobrat k informaci o materiálu, doporučujeme zbystřit pozornost, je možné, že půjde právě o akrylát. Napovědět vám může i výše ceny brýlí. Pokud jsou výrazně levné, jedná se o méně kvalitní materiál.

Tvar rámů

Ideální je samozřejmě brýle děťátku odzkoušet. Pokud ale nakupujete online, vyhledejte si na internetu reálné fotografie dětiček v brýlích, které plánujete koupit. Zda osobně, či jen z fotografie, všímejte si, jak brýle děťátku zakrývají oči a oční okolí a zda vůbec ochrání jeho očka před slunečními paprsky. Jakákoliv kvalitní optika bude zbytečná a nepomůže, pokud jsou brýle příliš úzké, nebo "sedí" příliš nízko na nose a shora téměř odkrývají horní víčka. Toto může být problém hlavně u těch nejmenších, protože ještě nemají výraznou nosní kost (je mezi očky plochá).

Zároveň by neměl být rám brýlí, resp. obruby skel příliš masivní / široké, aby netvořily překážku v zorném poli dětí. Dětem to omezuje prostorové vnímání, mohlo by je to svádět ke sledování rámu a způsobovat šilhání.

Tvar rámu můžeme zhodnotit i z hlediska bezpečnosti při případném úrazu. Vyhněte se rámem z tenkých kovových obrub a brýlím s masivními nebo nekvalitními uvolněnými kovovými panty. Jednoduše cokoliv, co může při úrazu způsobit zranění, nechceme dávat dětem na obličej.

Velikost

Čím více velikostí brýlí značka nabízí tím lépe a tím vyšší pravděpodobnost, že najdete ty, které vašemu hubeňourovi sednou dokonale. Pokud jsou brýle jen "one size", nebo v jedné velikosti věkový rozptyl 3 a více let (např. Velikost 1-5 let), je pravděpodobné, že na hranicích velikostí již nebudou plnit svůj účel. Vývoj a růst v raném dětském věku je tak rychlý, že už rozdíl 2-3 let tvoří velké rozdíly v šířce hlavičky a rozestupu očí.

Při výběru velikosti srovnávejte šířku hlavičky se šířkou brýlí. Po založení brýlí by měl být úhel mezi bočnicemi a přední částí brýlí cca 90º, neměly by být rozevřené výrazně více ani méně. Zkontrolujte zakrytí očního okolí jako píšeme výše. "Sedět" by měla i délka postranic a to "tak akorát" za ouško. Jakmile jsou bočnice o moc delší, budou brýle z obličeje padat a ať už si děťátko lehne / sedne do kočárku nebo autosedačky nebo se o něco zádí hlavičky opře, vysunou se brýle dopředu a budou padat z nosu.

Pokud nakupujete online, všímejte si rozměry brýlí, pokud nejsou uvedeny, vyžádejte si je. Kietla má k dispozici velikostní tabulku, a dokonce i šablonu, kterou si můžete doma vytisknout, vystřihnout a brýle takto "vyzkoušet".

Malé dětičky jsou na mnohé věci velmi citlivé a ne každé snese na očích brýle. Hlavně pokud jsou nepohodlné. Takže ideál jsou:

Lehoučké - tím netlačí na nose a dítě jejich téměř nevnímá. Pokud po hodince na slunci složíte dítěti brýle a má na nose po nich výrazný otisk, jsou příliš těžké nebo mu nesprávně sedí.

Flexibilní - vyrobeno z materiálu, který se přizpůsobí jakékoliv dětské hlavičce.

Tenké bočnice - které netlačí za oušky a ouška kvůli nim neodstávají.

Doplňky

Každé kvalitní brýle by měly prodávat s obalem / sáčkem / krabičkou na skladování a přenášení, aby se nepoškodily a nepoškrábaly. 

POZOR! Nikdy nepoužívejte poškrábané brýle, v tom případě není zaručena ochrana a právě naopak, můžete oku více poškodit než pomoci. Za tmavými skly zůstává totiž zornička zcela otevřená a ona ani víčka se nepřivřou, jak by jinak při vystavení silnému světlu udělali. O to více UV záření, které projde poškozenými skly, přechází až na sítnici oka.

Pro nejmenších děti je výborným pomocníkem gumička na brýle, která pomůže udržet brýle na hlavě

Přejeme krásné sluneční dny.

Zdroj: dovozce slunečních brýlí Kietla firma Likegroup.