Jak vybírat dětský batoh

Vybíráte dětské batohy pro nejmenší cestovateledětské školní batohy pro prvňáčky nebo dětské batohy pro školáky na tábor nebo školu v přírodě?

Jak správně vybrat dětský batoh?
Dětský batůžek se musí samozřejmě líbit. Veselý, nápaditý design je základem úspěchu, ale při rozhodování, jaký batoh dítku pořídit, bychom neměli zapomenout ani na další důležitá kritéria, jako jsou velikost dětského batohu, konstrukce, materiál či reflexní prvky.

Nepodceňte výběr dětského batohu
Rodiče často kupují dětský batoh větší tzv. "do foroty", s myšlenkou, že do něj dítě časem „doroste“. Takový batoh, ale potom může neúměrně zatěžovat záda dítěte. Dětský batoh by správně neměl velikostí přesahovat záda dítěte a váha (naplněného batohu) by neměla být vyšší než 15 % jeho tělesné hmotnosti (u dospělého cca 25 %). Batoh musí dobře sedět, neposouvat se po zádech, ani z nich nesmí padat.

Velikost a objem dětských batohů
Věnujte pozornost anatomickému provedení batohu. Velikost dětského batohu se obvykle uvádí v litrech. Batůžky kolem 5-8 litrů jsou pro batolata a menší děti na pitíčko, malou svačinu, popřípadě oblíbenou hračku. Pro předškoláky a mladší školáky jsou potom většinou batohy kolem 10-16 litrů, které již pojmou pláštěnku a náhradní oblečení na výlet nebo vybavení na plavání. Pro starší školní děti na tábory a větší výpravy již volte batohy od 18 litrů.

Dětské batohy - konstrukce
Dětský batoh by měl mít zcela jistě nastavitelné ramenní popruhy, aby se mohl individuálně přizpůsobit dítěti. V ideálním případě by měl mít i prsní a bederní popruh. V praxi je ale u běžných dětských batůžků, určených i do města a na kratší výlety, pouze prsní popruh, bederní bývá u vyloženě outdoorových modelů vhodných do přírody. Doporučujeme vybrat batoh pro děti, který má alespoň prsní pás. Obrázkové, byť designově atraktivní batůžky z hračkářství, které nemají ani prsní pás a neřeší anatomickou ergonomii, jsou skutečně vhodné maximálně na hraní doma. Na pravidelné používání v terénu se nehodí. Všímejte si při výběru i detailů, jako jsou samostatné kapsičky na drobnosti, vnější síťka na láhev na pití, karabinky na klíče apod.

Dětské batohy - materiál
Dětské batohy by měly být alespoň částečně odolné proti dešti nebo by součástí jejich vybavení měla být pláštěnka. Reflexní prvky by měly být u dětských batohů samozřejmostí. Kvalitní batohy pro děti od osvědčených výrobců, ale tuto podmínku většinou bez problémů splňují. 

Batohy pro děti a další sortiment
V naší nabídce najdete pouze zkušeností prověřené modely, které splňují všechna výše uvedená kritéria od již zavedených výrobců kvalitního dětského zboží. Není náhodou, že většina z nabízených modelů pochází od skandinávských specialistů na outdoor nebo německých perfekcionalistů. Česká značka Boll s nimi úspěšně drží krok.