Jak správně vybrat dětský spací pytel

Jak správně vybrat dětský spací pytel 

Dětské spací pytle jsou nezbytnou výbavou nejmenších cestovatelů. Většina dětí spací pytel nevyužije tak často; občas na přespání u kamaráda, občas na výlet s rodiči, někdy na školku v přírodě, tábor apod. Obvykle to však nebývá častěji než jednou, dvakrát do roka a děti rostou tak rychle... Ideálním řešením proto může být dětský spacák, který roste s vašimi dětmi!

 

Na co si dát při výběru dětského spacího pytle pozor?

První a nejdůležitější informací je fakt, že dětský spacák sám o sobě nehřeje, jen zadržuje teplo, které si člověk vytvoří. S trochou nadsázky lze říci, že funguje jako velká „termoska“, nepřidává tedy žádné teplo. Dětský spací pytel izoluje od okolního prostředí a udržuje studené věci studené a teplé věci teplé. Čím větší je zima, tím lépe tedy musí izolovat. Izolační schopnost dětských spacích pytlů je dána kvalitou a množstvím izolační náplně. 

Dětské spací vaky - velikost

Dětský spací pytel by měl mít malou vůli, ale nesmí být příliš volný nebo naopak těsný. Volný se dostatečně nevyhřeje a příliš těsný hůře izoluje. To je také důvod, proč děti potřebují kvalitní dětské spací pytle. Malé dítě si ve spacím pytli rodičů nikdy nevytvoří optimální mikroklima. Dopřejte svým dětem maximální pohodlí a komfort s dětskými spacími pytli z naší nabídky.

Provedení dětských spacích pytlů

Na léto může stačit obyčejný dekový spací dětský pytel bez kapuce. Pohodlně se v něm spí a rozepnutím zipu z něj lze udělat deku. Naopak mumiové spací dětské pytle, které jsou anatomicky tvarovány tak, aby co nejlépe udržovaly teplo, jsou vhodnější pro použití v chladnějším počasí. U spacáků je důležité také jejich ušití. Nejméně vhodné jsou takzvané studené švy, které vzniknou prošitím náplně a tkaniny skrz naskrz. Poznáte je jednoduše proti světlu nebo pohmatem, kdy se vám prsty ve švu téměř dotknou. Všechny lepší spacáky mají teplé švy, které jsou šity tak, aby jimi teplo neunikalo. Zip je další místo, kudy ze spacáku uniká teplo. Měl by proto být přikrytý krycí légou. 

Teplotní údaje u spacích pytlů

Běžně se udávají tři (nověji u spacích pytlů pro dospělé čtyři) údaje. První uvedená teplota je horní hranice tepelného komfortu, při její překročení se budete ve spacáku přehřívat. Tato teplota nás při koupi příliš nezajímá, protože spací pytel se dá částečně rozepnout, nebo ho otevřít a použít pouze k přikrytí. Spací pytel kupujeme především jako ochranu před zimou. A proto daleko zajímavější je druhá uváděná teplota dolní hranice tepelného komfortu – tedy teplota, při níž se oblečený člověk ještě nerušeně vyspí. Extrémní teplota udává, do jaké teploty spacák ještě ochrání před poškozením organismu chladem např. omrzlinami. 

Dětské spací pytle a teplotní údaje

U dětských spacích pytlů výrobci udávají většinou komfortní teplotu a jen výjimečně extrémní. Malé děti totiž často nedokážou přesně vyjádřit své pocity tepla nebo chladu a je na rodičích, aby ohlídali, podle dalších signálů (teplota končetin, tváří, pocení, barva kůže atd.), zda se dítě nepřehřívá nebo naopak není-li podchlazené. Dětský organismus „hospodaří“ s teplem rozdílně, než je tomu u dospělého člověka, a spoléhat se proto pouze na vyjádření výrobce je naprosto nevhodné. U dětských spacích pytlů se rovněž nepředpokládá, že by byly užívány v extrémních podmínkách. 

Náplň dětského spacího pytle

Dětské spací pytle mohou být plněné buď umělými vlákny, nebo hřejivějším peřím. Dnes převažují dětské spacáky s náplní z umělých vláken, které jsou levnější, rychle schnou a jejich údržba není tak náročná jako u péřových spacáků. Dají se použít v mokrém a vlhkém prostředí a také nejsou ohroženy plísněmi a jinými mikroorganismy, které by mohly narušit jejich izolační funkci. Jsou bezproblémově udržovatelné a jsou nealergické. Péřové dětské spací vaky jsou zase při stejné hřejivosti lehčí a sbalené zabírají méně místa. 

Údržba dětských spacích pytlů

Údržba dětských spacích pytlů Syntetické dětské spacáky doporučujeme prát ručně s maximální teplotou kolem 30 – 35 stupňů, protože teploty nad 40 stupňů mohou těmto materiálům škodit. Pozor na ždímání - závisí na konstrukci spacáku a použitém vlákně, a pokud si nejste jisti, že to dětskému spacáku neuškodí, je lepší jej nechat vykapat a vymačkat vodu a ve vodorovné poloze nechat vyschnout.

Nezapomínejte při koupi dětského spacího vaku na karimatku:

Samotné dětské spací pytle jsou bez správné izolační podložky/karimatky bezmocné. K dětským spacím pytlům také můžete objednávat další produkty z našeho sortimentu, které jsou určené do přírody.