Proč si koupit MERINO

Proč oblečení s vlnou MERINO?

Nabízejí vám všude výrobky z Merino vlny? Jsou úžasné, teplé a drahé …

Má cenu si připlatit? Co opravdu umí. Víte to?

Merino je spodní nejjemnější vrstva ovčí vlny, má tedy skvělou termoizolační schopnost. Hřeje, ale nepřehřívá, příroda to vymyslela dobře.

Merino dokonale pohlcuje vlhkost a nedrží ji na povrchu, ale uvnitř vlákna. Vlákno vlny je „kadeřavé“ a proto má výborné izolační vlastnosti. Je nemačkavé a elastické. Je to ekologické, přírodní vlákno Merino se při likvidaci rozloží zpět do země přirozenou cestou za několik let.

Kvalita se mění podle plemena ovcí a místa jejich chovu. Není pravda, jak si hodně lidí myslí, že Merino vlna pochází pouze z Nového Zélandu a Austrálie. Kvalitní a jemné Merino pochází třeba i z Norska.

Má přirozenou antibakteriální odolnost. Hodně outdoor nadšenců prohlašuje, že v merino prádle můžete být několik dní a nebudete zapáchat. No úplně bychom na to nespoléhali, a ženy to tak myslím úplně nevidí, ale určitě vydržíte v Merino oblečení v pohodě déle než v jiných materiálech. A proč? Povrch vláken Merino není bakteriím „příjemný“, je členitý a jeho složení způsobuje, že na něm bakteriím nedaří a obtížně se množí.

Vlna hoří při daleko vyšších teplotách než syntetické materiály, je tedy bezpečnější. Navíc má přirozený UV faktor /minimálně UPF 25/.

Kvalitní merino nekouše a je svými vlastnostmi velmi vhodné pro alergiky.

Pokud máme zmínit nějakou nevýhodu, tak právě proto, že Merino pojme velké množství vlhkosti, tak schne výrazně déle než syntetické materiály. A pozor na Moly. Ti Merino přímo zbožňují.

Merino je ideální u všech anaerobních sportů, kde se vyloženě silně nepotíte a potřebujete udržovat teplotu, takže např. pro sjezdové lyžování a lehkou turistika apod.